Osłabiony organizm traci swoje zdolności do walki z infekcjami, co z kolei powoduje, że wpadamy w błędne koło. Kolejne przeziębienia, trudne do wyleczenia wirusy – zna to każdy, kto przynajmniej kilka razy w ciągu jednego zimowego sezonu walczył z chorobami. Co zrobić i jak się wzmocnić, kiedy system immunologiczny odmawia posłuszeństwa?
Najprostsze a najlepsze
Najprostsze rozwiązania to często te, które okazują się być najlepsze. Poprawę swojego stanu zdrowia warto zacząć od wprowadzenia do diety sporej dawki witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Takimi witaminami z pewnością są witamina A, witaminy z grupy B oraz najpopularniejsza chyba w tym czasie witamina C. Wszystkie one dostępne są w naturalnych warunkach, w warzywach, owocach oraz mięsie. Ale po kolei. Witamina A, odpowiedzialna za poprawę stanu naszych błon śluzowych, które wyściełają m.in. wnętrze naszego nosa i jamy ustnej, występuje głównie w takich produktach jak jaja, mięso, przetwory mleczne, a także w pokarmach roślinnych. Jej odpowiednia dawka pomaga w utrzymaniu pierwszej bariery ochronnej przed wirusami, gdyż utrudnia zarazkom przeniknięcie do komórek. Witaminy z grupy B są witaminami o różnych zastosowaniach i występowaniu.
Jedne odpowiadają za wzrok, inne za odporność, jeszcze inne wpływają na nasz system nerwowy. Pamiętać należy, iż wiele chorób wynika z nieodpowiedniego działania systemu nerwowego, tj. w czasie nerwic, depresji i innych chorób o podłożu psychicznym. Witaminy z grupy B, w zależności od swojego przeznaczenia, występują m.in. w: warzywach strączkowych, wołowinie, rybach, wątróbce, grzybach, bananach oraz jajach. Witamina C, czyli kwas askorbinowy, wpływa na poprawę naszej odporności poprzez zmniejszenie podatności organizmu na wszelkie infekcje i choroby zakaźne. Tę popularną witaminę znajdziemy z pewnością w wielu owocach, w tym owocach takich jak: czarne porzeczki, kiwi, pomarańcze, jagody, maliny oraz ananasy. Niewiele osób wie jednak, że największe stężenie kwasu askorbinowego znajdziemy we wciąż mało popularnych owocach dzikiej róży.
Witaminy i pierwiastki
Poza witaminami, warto do swojej diety wprowadzić też niezbyt lubiany przez dzieci tran. Tran to przede wszystkim źródło niewytwarzanych w naszym organizmie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które regulują poziom cholesterolu i obniżają ciśnienie krwi. Ważnym faktem jest, iż prawdziwy tran pozyskuje się tylko i wyłącznie z wątroby dorsza atlantyckiego.
Producenci suplementów witaminowych często używają tego określenia także mówiąc o pozostałych preparatach zawierających tłuszcze rybne. Wartym zainteresowania jest też bogaty w skaleń (o właściwościach przeciwzapalnych) olej z wątroby rekina. Nie można jednak zapomnieć o podstawowych, czyli babcinych sposobach na poprawę swojej kondycji i zdrowia, czyli o przetworach z czosnkiem i cebulą. Czosnek jest nazywany naturalnym antybiotykiem, a jego działanie polega na niszczeniu wirusów, grzybów, bakterii i pasożytów w układzie oddechowym i pokarmowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz